2- KEDİLERDE KULAK ENFEKSİYONU

2- KEDİLERDE KULAK ENFEKSİYONU

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu

Kedilerde kulak enfeksiyonu hasta sahibinin ciddiye alacağı sorunlardan bir tanesidir.

İnsanlarda olduğu gibi hayvan dostlarımızın da duyu organlarına ihtiyaçları vardır. İnsanlar 20-20.000 Hertz aralığında sesleri duyabilirken, kediler 100-60.000 Hertz aralığındaki sesleri rahatlıkla duyabilirler. Bizden işitsel yönden oldukça üstün niteliklere sahip olan kedilerin duyularının hem doğada bir avcı olarak hem de kendini tehlikelerden koruması için ne denli önemli olduğunu tahmin edebiliriz.

kulak anatomi1


Kedilerde kulak; dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç bölümden oluşur. Köpeklere kıyasla kedilerde kulak enfeksiyonları daha az görülür, daha komplekstir, genellikle altında yatan başka bir sebeple tetiklenirPersian, Himalayan ırkı kediler daha yatkındır.

 

 

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Nedenleri

Kedilerdeki enfeksiyonların neredeyse %50’si kulak akarlarından kaynaklanmaktadır. Geri kalan kısmı ise alerji, yabancı cisimler, otlar, kitleler, uyuz etkeni (Notoedres cati) kaynaklı, ciddi kaşınmalara bağlı olarak; ısırıklar, tırmıklardan kaynaklı yaralanmalar sonucunda; bakterilerin, mayaların bulaşması sonucu oluşmaktadır. Enfeksiyonlar genellikle nemli kulaklarda daha kolay oluşur. Şeker hastalığı (Diabetes mellitus), FIV(Feline Immunodeficiency Virus),FLP(Feline Leukemia Virus)  gibi immun sistem baskılayıcı virusler enfeksiyonun oluşmasında zemin hazırlayıcı faktörlerdir. Tedaviyi zorlaştırarak kronikleşmesinde de etkilidirler.

Yavru kedilerde kulak akarlarından (Otodectes cynotis) kaynaklı enfeksiyonlar yaygındır. Bu akarlar, kulak ve çevresinde yaşayan parazitlerdir. Yavrular kolayca birbirlerine bulaştırabilirler. Erişkinlerse belirti göstermeksizin taşıyıcı olabilmektedirler. Paraziter kulak kanalı yangısına yol açarlar. Dış kulak kanalında pis bir koku, kendine has renkte(kahve-siyah) akıntı ile karakterizedir. Hastalar enfeksiyonun bulunduğu tarafa başını yatırma eğilimindedirler. Kafalarını sallayarak parazitleri atmaya çalışırlar. Yavru kedilerde ciddi kulak kaşınmaları görülür. Sıyrıklardan bakteri ya da mantar etkenleri kolayca girebilir ve kronikleşmeye sebep olurlar. Tedaviye başlamadan önce kulak kanalının veteriner hekim tarafından temizliği yapılıp, kıllar bir miktar kesilebilir. Tedavide ise antiparaziter ilaçların kullanımları önemli rol oynar. Akardan korunmanın yolu ise düzenli olarak dış parazit uygulamasının yapılmasıdır.

Ayrıca; Kedilerde ve köpeklerde aşı takvimine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kedilerin kulak kanalı otoskopla incelendiğinde akarlardan farklı olarak bakteriyel ya da fungal kaynaklı otitis (kulak yangısı) durumlarında mukoz membranlar kırmızı, ödemli görülür. Kulak kanalından svabla numune alınarak etkene yönelik kültür antibiyogram testleri uygulanır ve uygun ilaç seçilir. Tedavide topikal antibiyotik, antifungallar, antiinflamatuarlar (kortikosteroidler) kullanılır. Gerekli durumlarda sistemik antibiyotik ve kortikostreoid kullanımına başlanır.

Hayvan dostlarımızın davranışlarındaki değişiklikleri göz ardı etmeden, muhakkak veteriner hekime başvurulmalıdır. Zira kulak enfeksiyonları tedavi edilmezse kronikleşerek kulak zarında hasara neden olabilir. Orta ve iç kulağa yayılarak sağırlık oluşturabilir. Nörolojik belirtiler ve denge kaybı şekillenebilir. 

AyrıcaAşılamalarda Dikkat Edilmesi Gereken Konular‘ makalemize; Faydalı bilgiler içeren ‘Kedi ve Köpekler Terler mi?’ ve ‘Kedi ve Köpekler Yaralarını Neden Yalarlar?’ göz atmanızı tavsiye ederiz. l

 

Kedilerde Kulak Sorunlarının Yaygın Belirtileri

kedilerde kulak enfeksiyonu

  • Kulakları ve başı aşırı derecede tırmalamak ve patilemek
  • Dokunulduğunda kulaklarda hassasiyet
  • Başın bir tarafa doğru eğilmesi
  • Başın sık sık sallanması
  • Yön kaybı ve denge sorunları
  • Dış kulak ve/veya kulak kanalı kızarıklığı
  • Şişmiş kulak kepçesi veya kulak kanalı
  • Kötü koku
  • Siyah, kahverengi veya sarı renkte olabilen kulak akıntısı
  • Aşırı kahverengi kulak kiri
  • Kısmi veya tam işitme kaybı
  • Kulak kanaması
  • Depresyon veya sinirlilik gibi davranış değişiklikleri

 

Ayrıca: Youtube hesabımızı  https://www.youtube.com/@winpet6996 ve Instaram hesabımızı https://www.instagram.com/winpetmedikal/ takip etmenizi tavsiye ederiz.

Kategoriler

Diğer Yazılar

3- KEDİ VE KÖPEKLER YARALARINI NEDEN YALARLAR?
3- KEDİ VE KÖPEKLER YARALARINI NEDEN YALARLAR?

Kedi ve Köpekler Yaralarını Neden Yalarlar? Kedi v...

2- KEDİLERDE KULAK ENFEKSİYONU
2- KEDİLERDE KULAK ENFEKSİYONU

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Kedilerde kulak enfeks...

1- KEDİ ve KÖPEKLER TERLER Mİ?
1- KEDİ ve KÖPEKLER TERLER Mİ?

Kedi ve Köpekler Terler mi? Herkesin merak ettiği ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x