Kedi ve Köpekler Terler mi?
Herkesin merak ettiği bir sorudur ‘Kedi ve köpekler terler mi?’ Gelin birlikte makaleyi okuyarak cevabını öğrenelim.
İnsanlarda terlemeyi sağlayan ter bezleridir. Üstelik sanılanın aksine insanların ter bezleri yalnızca koltuk altlarında değil vücudun hemen her yerine yayılmış durumdadır. Kedi ve köpeklerin ise ter bezlerinin lokalizasyonu ve görevleri insanlardan farklıdır. Bu nedenle Petler bizim anladığımız biçimde terlemezler.
İnsanlarda da olduğu gibi kedi ve köpeklerde de iki çeşit ter bezi bulunmaktadır. Bunlar Apokrin ve Ekrin ter bezleridir.
Kedi ve Köpekler Nasıl Terler?
İnsanlar arasında bilinen anlamda terleme fonksiyonundan sorumlu olan bezler Ekrin ter bezleridir. Bu bezler kedi ve köpeklerde sadece ayak tabanlarında ve burun uçlarında bulunur. Ayak tabanında bulunan ter bezlerinin esas görevi vücut ısısının dengelenmesinden ziyade, zemin ile sürekli temas halinde olan tabanının nemli ve yumuşak tutulması ve oluşabilecek tahribatın önlenmesidir.
Diğer taraftan bildiğimiz anlamda ter üretiminden sorumlu olmayan ancak, ter bezi olarak sınıflandırılan bezler Apokrin ter bezleridir. Genel olarak kedi ve köpeklerde vücudun kıl örtüsü ile kaplı tüm bölgelerde bulunmaktadır. Apokrin ter bezlerinin ürettikleri salgı yağ bazlı olup çalışma sistemleri hormonel uyarılara bağlıdır.
Kedi ve Köpekler vücutlarının ısı dengesini nasıl sağlarlar?
Köpekler yoğun faaliyetler sonrasında veya aşırı sıcaklarda dillerini dışarıya çıkartarak vücut ısılarını düzenlerler. Bunun nedeni artan vücut ısılarını dengede tutabilmek için dillerinde bulunan gelişmiş kan damarı ağları sayesinde buradan geçen kanı serinletmeye çalışmalarıdır.
Kedilerin de sıcak havalarda vücut ısılarını dengelemek için farklı yöntemleri vardır. Kediler vücut ısılarını düzenlemek için; daha serin ve esintili yerleri tercih eder, daha çok su tüketir ve sık yalanarak vücutlarını nemli tutmaya çalışırlar. Ancak, bunlar yeterli olmaz ise dillerini köpekler gibi dışarı çıkartarak, vücut ısılarını dengelemeye çalışırlar.
Bu yöntemler dışında; kedi ve köpeklerin ter bezleri ile serinlemeleri söz konusu değildir.
Bazı köpek ırkları sıcağa karşı aşırı duyarlıdır. Özellikle, burunları basık olan köpek ırklarının sıcağa duyarlılıkları, diğer ırklara göre çok daha fazladır. Bu ırklar burunun anatomik yapısı sebebiyle rahat nefes alamazlar. Hassas ırklara; Pug, Bulldog, Pekinez (Pekingese) köpekleri örnek gösterilebilir.
Bu ırk köpekler solunum yoluyla vücut ısılarını dengelemekte ciddi sıkıntı yaşarlar ve genellikle sıcak havalarda güneş ve ısı çarpmalarına diğer ırklara göre daha sık maruz kalırlar. Diğer köpek ırklarına göre daha sert ve hırıltılı olarak dillerini dışarı çıkartarak ve ağızlarını daha fazla açarak vücut ısılarını dengelemeye çalışırlar.
Kedi ve Köpeklerde aşırı güneş ve yüksek ısı; soğuğa oranla daha büyük stres sebebidir ve hayati risk taşır. Bu sebeple, özellikle yaz aylarında, Pet’ler sıcaktan ve aşırı güneşten korunmalıdır. Ağır egzersizlerden uzak tutulmalıdır. Uzun süre sıcak ve kapalı ortamlarda kalmaları önlenmelidir. Yaz aylarında kısa süreli de olsa araç içinde yalnız bırakılmamalıdır. Sıklıkla su içmeleri sağlanmalıdır. Öyle ki, Pet’lerin en zayıf organlarının böbrekleri olduğu unutulmamalıdır.
Faydalı bilgiler içeren ‘Kedilerde Kulak Enfeksiyonu’ ve ‘Kedi ve Köpekler Yaralarını Neden Yalarlar?’ adlı makalelerimize üzerlerine tıklayarak göz atabilirsiniz.
Ayrıca; Youtube hesabımızı https://www.youtube.com/@winpet6996 ve Instagram hesabımızı https://www.instagram.com/winpetmedikal/ takip etmenizi öneririz.