Göbek Fıtığı (Hernia Umbilicalis)
Kedi ve köpeklerde nadir olarak görülen ‘Göbek Fıtığı’ Hernia Umbilicalis olarak adlandırılır.
Operasyonun Amacı:
Köpek ve kedilerde ve göbek deliğinin olduğu yerde bir fındık veya bazen bir ceviz büyüklüğünde gözlenen şişkinlikler göbek fıtığı olarak adlandırılır. Fıtık içeriği genellikle bölgedeki yağ
dokusu veya karın iç zarı omentumdan oluşur.Küçük olan fıtıklar çoğu Hekim tarafından sorun olarak kabul edilmez. Bu tür fıtıklar genellikle herhangi bir probleme neden olmazlar ve büyüme eğilimi olmadığı sürece operasyona gerek yoktur. Öyle ki, sıkıca takılmış bir WinPet fıtığın büyümesine engel olacağı gibi çoğu zaman da operasyona gerek kalmadan sorunun çözümü olacaktır.
Daha büyük fıtıklar nadir de olsa büyüme eğilimindedirler. Bu tür fıtıkların tedavisi ancak operasyon ile mümkündür.
Göbek fıtığı operasyonları acil operasyonlar kapsamında değildir. Ancak, göbek fıtığının hızlı büyüdüğü durumlarda, fıtık deliğine karın boşluğu organları da girebileceğinden bazen operasyonun mümkün olan en kısa sürede yapılması gerekebilir.
Operasyon Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Operasyona karar verildiğinde, hastanın kan tahlili, röntgen ve ultrason gibi tetkiklerinin yanı sıra operasyon için genel sağlık kontrolleri yapılmalıdır.
Eğer hastanın herhangi bir ilaç allerjisi varsa bu durum mutlaka hekime anlatılmalıdır. Hastaya operasyondan önceki 12-24 saat içinde yiyecek-içecek verilmemelidir. Bu durum anestezi alacak olan hastanın daha rahat bir operasyon geçirmesini sağlayacaktır.
Operasyon Tekniği:
Operasyon için sakinleştirici uygulanan hastanın hazırlık odasında sterilizasyon işlemleri yapılır. Bu amaçla öncelikle göbek bölgesindeki kıllar tıraş edilerek uzaklaştırılır, daha sonra lokal olarak antiseptik bir solüsyon ile bölgenin dezenfeksiyonu sağlanır. Bu işlemlerden sonra operasyon odasına alınan hastaya hekimin tercih ettiği anestezi şekli uygulanır. Daha sonra bölge steril örtü ile sınırlanarak cerrahi müdahaleye hazır hale getirilir.
Göbek fıtığı operasyonlarında; fıtık deliğinin üzerinde deri açılarak fıtık kesesine ve fıtık içeriğine ulaşılır. Şayet yapışma var ise içerik yapıştığı yerden ayrılır. Eğer nekroze olmuş bir doku ise kesilerek alınır ve sağlam doku karın boşluğuna geri itilir. Sonra varsa fazlalık dokular kesilerek alınır ve yaranın daha iyi kavuşması için kas dokunun kenarları hafiften tahriş edilerek kanatılır ve kastaki fıtık deliği dikişle kapatılır. En son deride fazlalık varsa alınır ve deri kapatılır.
Operasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Operasyondan sonra yapılan antibiyotik uygulaması hekimin önerdiği süre ve dozda olmalıdır. Tam iyileşme yaklaşık 10-12 gün içerisinde tamamlanır ve dikişler alınabilir.
Operasyon bölgesindeki dikişleri hastanın dişleri ile açma riski olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle operasyon sonrasında mutlaka WinPet kullanılmalı ve hekime danışılmadan hiç bir şekilde çıkartılmamalıdır. Göbek fıtığı operasyonlarından sonra özellikle de büyük fıtıklarda WinPet’in vücudu sıkı kavradığından emin olunmalıdır. Bazı durumlarda WinPet’in altından da operasyon bölgesine tamponda koymak gerekebilir.
Bu dönemde, bölgede olası bir ödeme bağlı şişkinlik, kızarıklık, iltihap vb. bir durum söz konusu olduğunda vakit geçirmeden hekime müracaat edilmelidir.
Operasyon Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar:
Operasyon sırasında gerekli sterilizasyona, uygun malzeme kullanımına ve operasyon sonrasında düzenli antibiyotik uygulamasına dikkat edildiği sürece oluşabilecek komplikasyonlar yok denilecek kadar azdır.
Operasyon sonrasında aşırı ve uygunsuz egzersizlerden kaçınılmalı ve dikişler korunmalıdır. WinPet iyileşme süreci boyunca hastadan çıkartılmamalıdır. Aksi halde eventrasyon (dikişlerin açılması ve iç organların dışarı çıkması) şekillenebilir.
Ayrıca; Youtube hesabımızı https://www.youtube.com/@winpet6996 ve
Instagram hesabımızı https://www.instagram.com/winpetmedikal/ takip edebilirsiniz.