KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ OPERASYONU ÖNCESİ VE SONRASI

KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ OPERASYONU ÖNCESİ VE SONRASI

 

Meme Tümörü Tedavisi

Tedavide; kemoterapi, radyoterapi ,immunterapi ve cerrahi operasyon yöntemleri uygulanmaktadır.

Erken dönemde en çok tercih edilen yöntem cerrahi operasyondur. Operasyon mümkün olduğunca sağlıklı dokular üzerinden yapılmalıdır. Bölgesel lenf yumrularının lezyonlu kitle ile birlikte alınması mümkündür. Operasyon ya da biyopsi ile alınan parça mutlaka patolojik muayeneden geçirilmelidir. Bu durum hastanın takibi ve tedavinin planlanması adına önemlidir Patolojik sonuçlara göre, operasyon sonrasında kemoterapi ve immunoterapi uygulanmalıdır.

İlaçla tedavi mastitislerde ve dışarı açılmış apselerde sonuç verebilir. Ancak, oluşan kistik doku ve toparlanamayan lenf yumruları, zaman içinde cerrahi operasyon ile alınmalıdır.

Operasyon Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Operasyon için uygun zamana, hasta sahibi ve hekim birlikte karar vermelidir. Sonrasında, hastanın operasyon için genel sağlık kontrolleri yapılmalıdır. Bu tetkikler, hastanın genel durumunu belirlemek ve anestezi alacak hastayı riske etmemek için faydalı olacaktır. Bu amaçla hastaya, ultrason ve kan tahlilleri uygulanmalıdır. Meme bezinde oluşan tümörler lenf düğümlerine, beyine, göğüse, kemiklere ve dalağa yayılabilir. Operasyon öncesi akciğer radyografisi çekilerek tümörün akciğerlere yayılıp yayılmadığına bakılmalıdır.

Hastanın herhangi bir ilaç alerjisi var ise bu durum mutlaka hekim ile paylaşılmalıdır.

Hastaya operasyondan önceki 12-24 saat içinde yiyecek verilmemelidir. Bu yaklaşım, anestezi alacak olan hastanın daha rahat bir operasyon geçirmesini sağlayacaktır.

Operasyon Tekniği

Operasyon için sakinleştirici uygulanan hastanın hazırlık odasında sterilizasyon işlemleri yapılmaktadır. Öncelikle operasyon bölgesindeki kıllar traşlanmaktadır. Daha sonra antiseptik bir solüsyon ile bölgenin dezenfeksiyonu sağlanır. Operasyon odasına alınan hastaya, hekimin tercih ettiği anestezi uygulanır. Bölge steril örtü ile sınırlandıktan sonra cerrahi müdahaleye hazır hale gelir.

Operasyon bölgesi, tömürlü meme bezi ve çevre dokusudur. Deri kesildikten sonra tümoral kitleye ulaşılmaktadır. Dikkat edilmesi gereken nokta tümoral dokunun tamamen çıkartılmasıdır. Tümörler çok kanlı dokular olduğundan dolayı, operasyonda kanamalar konusunda dikkatli olunmalıdır. Öyle ki, operasyon bölgesi mümkün mertebe geniş olmalı ve operasyon sağlam dokular üzerinden gerçekleştirilmelidir.. Zira, tümöral kitleden kalacak küçük parçalar dahi metastazların ve nükslerin sebebidir. Meme bezleri arasındaki damar ağları tümör hücrelerinin yayılımını kolaylaştırır, bu nedenle operasyonda sadece etkilenen meme lobu değil, aynı taraftaki meme bezlerinin tümü üzerinden yapılmalıdır. Eğer her iki tarafta da tümör oluşmuşsa meme bezlerinin tamamı alınmalıdır.

Hormonlar meme tümörlerinin oluşmasında ve nüks etmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu sebepten, meme tümörü operasyonu sırasında overohisteroktomie operasyonu da düşünülmesi mümkündür.

Sonrasında, kaslar ve deri kapatılarak operasyon tamamlanır.

Operasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Operasyondan sonra yapılan antibiyotik uygulaması Hekimin önerdiği süre ve dozda olmalıdır. Hasta yalayarak veya dişleyerek ameliyat bölgesine zarar vereceğinden mutlaka WinPet Yara Koruyucu Korse kullanılmalıdır (Bkz. Video). Risk oluşturma ihtimali olan atlama zıplama gibi ani hareketler engellenmelidir.

Gerektiği durumlarda ağrı kesiciler kullanılabilir.

Tam iyileşme yaklaşık 10-12 gün içerisinde tamamlanır ve bundan sonra dikişlerin alınması mümkündür.

Bu dönemde bölgede olası bir ödeme bağlı şişkinlik, kızarıklık, iltihap veya bunlara benzer bir durum söz konusu olduğunda vakit geçirmeden hekime danışılmalıdır.

Operasyon Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar

Operasyon sırasında gerekli sterilizasyona, uygun malzeme kullanımına ve operasyon sonrasında düzenli antibiyotik uygulamasına dikkat edildiği sürece komplikasyon görülme ihtimali neredeyse yoktur.

Ancak, iyileşme sürecinde aşırı ve uygunsuz egzersizlerden uzak durmalı ve dikişler korunmalıdır. WinPet hasta tamamen iyileşene kadar çıkartılmamalıdır. Aksi halde eventrasyon (dikişlerin açılması ve iç organların dışarı çıkması) görülme ihtimali vardır.

Operasyon sonrası en önemli komplikasyon ilerleyen zamanda tümörün nüksetme ihtimalidir. Bundan dolayı hasta mutlaka periyodik olarak kontrol altında tutulmalıdır.

Korunma:

Dişi PET’ler için en önemli korunma erken dönemde kısırlaştırmadır. Ergenliğe ulaşmadan yapılan kısırlaştırma operasyonları meme tümörü riskini büyük oranda azaltmaktadır. 2 yaş üzeri veya en az bir doğum yapmış PET’lerde kısırlaştırmanın meme tümörlerinden koruma etkisi neredeyse yoktur.

Köpek ve kedilerde erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Dişi kedi-köpek sahipleri meme bezlerini 3 ayda bir elle muayene etmeli ve meme bezlerinde farkedilen herhangi bir değişiklik mutlaka hekime danışılmalıdır. Meme tümörleri misket büyüklüğünde ve şeklinde olabileceği gibi şekilsiz ve büyük kitleler olarakta ele gelebilir. Elle yapılan muayenede tümöre bağlı bölgesel lenf yumruları da farkedilebilir.

Son yıllarda yapılan araştırmalar, hormon ilaçlarının uzun süre kullanımının meme tümörlerini tetiklediği yönündedir. Bundan dolayı; uzun süreli hormon ilaçları kullanımından kaçınılmalıdır. Bunun yerine üremenin kontrolünde operatif kısırlaştırma yöntemleri tercih edilmelidir.

Hekim Girişi yaparak Meme tümörü ameliyatı sonrası WinPet kullanılan hastaların operasyon görüntülerini inceleyebilirsiniz;

Tekir Kedide meme tümörü operasyonu ve iyileşme sürecinde WinPet kullanımı

Kangal köpekte meme tümörü operasyonu sonrası WinPet kullanımı

Antalya/Konyaaltı Sokak Hayvanları Sağlık ve Rehabilitasyon Merkezinde WinPet kullanımı

Kategoriler

Diğer Yazılar

KISIRLAŞTIRMA OPERASYONLARI KARŞILAŞTIRMASI
KISIRLAŞTIRMA OPERASYONLARI KARŞILAŞTIRMASI

Kısırlaştırma operasyonları söz konusu olduğunda P...

KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ OPERASYONU ÖNCESİ VE SONRASI
KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ OPERASYONU ÖNCESİ VE SONRASI

  Meme Tümörü Tedavisi Tedavide; kemoterapi, rad...

KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ
KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ

Kedi ve Köpeklerde Meme Tümörlerinin Nedenleri ...

KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ
KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ

Operasyonun Yapılış Amacı Bağırsağın bir bölümünü...

KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE EXTREMİTE - BACAK AMPUTASYONU
KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE EXTREMİTE - BACAK AMPUTASYONU

Operasyonun Yapılış Amacı Bacak amputasyonları çe...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x