2- DİŞİ KEDİ VE KÖPEKLERİN KISIRLAŞTIRILMASI

2- DİŞİ KEDİ VE KÖPEKLERİN KISIRLAŞTIRILMASI

Dişi Kedi ve Köpeklerin Kısırlaştırılması

Dişi Kedi ve Köpeklerin Kısırlaştırılması Operasyonunun Amacı:

Yaşlı kedilerde çiftleşme isteğini önlemek, yumurtalık kist ve tümörlerini tedavi etmek amacıyla sadece yumurtalıkların alınması operasyonu Ovariektomie olarak isimlendirilir. Çok tercih edilen bir operasyon değildir. Sadece ovaryumların alınarak rahimin

bırakılması, ileri dönemlerde rahimle ilgili problemler yaşanma olasılığını artırır. Genellikle hasta sahibinin isteği doğrultusunda yapılır.

Dişi kedi ve köpeklerde kısırlaştırma amacıyla, yumurtalıklar ile birlikte uterusun (rahim) operatif olarak alınması işlemi ise Ovariohysterectomy olarak adlandırılır.

Seksüel erginliğe ulaşan dişilerde uygulanabilir. Ancak, genellikle tercih edilen, bedensel gelişimin de tamamlanmış olmasıdır.

Kısırlaştırma operasyonu dişi hayvanlarda genellikle, çiftleşme isteğini ve hamileliği önlemek amacıyla yapılır. Ayrıca, ovaryum kistleri, metrit ve pyometra gibi hastalıkların varlığı durumunda tedavi amacıyla da yapılmaktadır.

Dişi kedi ve köpeklerde ovaryumlarda şekillenebilecek kistik oluşumlar ve buna bağlı olarak hormonal metabolizmanın bozulması nedeniyle şekillenen meme tümörlerinin oluşumunu önleyebilmek için, ileri yaşlardaki hayvanlarda koruyucu olarak da yapılabilir.

Kısırlaştırma Operasyonu Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Kısırlaştırma operasyonuna karar verildikten sonra hastanın operasyon için genel sağlık kontrollerinin yaptırması gereklidir. Bu durum hastanın genel durumunu belirlemek ve anestezi alacak olan hastayı riske etmemek açısından faydalı olacaktır. Bu amaçla hastanın kan değerlerine bakılması ve diğer tetkiklerinin yapılması gereklidir.

Eğer operasyon tedavi amaçlı yapılıyor ise (rahim iltihabı v.s.) Hekimin önceden vermiş olduğu ilaçlar, operasyon gününe kadar düzenli kullanılmalıdır.

Hastanın herhangi bir ilaç allerjisi var ise bu durum mutlaka Hekime anlatılmalıdır. Hastaya operasyondan önceki 12-24 saat içinde yiyecek-içecek verilmemelidir. Bu durum anestezi alacak olan hastanın daha rahat bir operasyon geçirmesini sağlayacaktır.

Kısırlaştırma Operasyonu Tekniği:

Operasyon için sakinleştirici uygulanan hastanın hazırlık odasında sterilizasyon işlemleri yapılır. Bu amaçla öncelikle operasyon bölgesindeki kıllar tıraş edilir. Daha sonra lokal olarak antiseptik bir solüsyon ile bölgenin dezenfeksiyonu sağlanır. Bu işlemlerden sonra operasyon odasına alınan hastaya Hekimin tercih ettiği anestezi şekli uygulanır. Bölge steril örtü ile sınırlanarak cerrahi müdahaleye hazır hale getirilir.

Operasyon Hekimin tercihine göre, fossa paralumbalis denilen sol açlık çukurluğundan ve ya karın altından linea alba adı verilen orta karın çizgisinden yapılabilir. Seçilen bölgeden karın boşluğu açıldıktan ve sağ ile sol ovaryum tespit edildikten sonra ligatürler konularak uterus (rahim) ve ovaryumlar (yumurtalıklar) kesilerek alınır. Kaslara ve deriye dikiş uygulanarak açılan operasyon hattı kapatılır.

Operasyonda kullanılan metodlar arasında en fazla tercih edileni Overohisterektomie yöntemdir.

Bu yöntem dışında Hysterectomi olarak isimlendirilen metot da uygulanmaktadır. Sadece uterusun alınmasıyla kısırlaştırma sağlanılabilir. Bu yöntem ile yumurtalıklardan bir veya ikisi bırakılır. Böylece dişi seksüel faaliyetlerine devam edebilir. Ancak, hormon metabolizması faaliyetine devam ettiğinden, özellikle kedilerde sürekli kızgınlık hali görülür. Lakin, çiftleşse dahi gebelik oluşmaz. İleri dönemlerde yumurtalıklarda kist şekillenme olasılığı da oldukça yüksektir. Bu sebepten tercih edilen bir yöntem değildir.

Kısırlaştırma Operasyonu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Operasyondan sonra yapılan antibiyotik uygulaması Hekimin önerdiği süre ve dozda olmalıdır. Operasyon sonrasında hasta yalayarak ve dişleyerek ameliyat bölgesine zarar vereceğinden mutlaka WinPet Yara Koruyucu Korse kullanılmalıdır. Risk oluşturabilecek atlama zıplama gibi ani hareketler engellenmelidir. Gerektiği durumlarda ağrı kesiciler kullanılabilir.

Tam iyileşme yaklaşık 10-12 gün içerisinde tamamlanır ve dikişler alınabilir.

Normal şartlarda hasta, operasyondan 24 – 36 saat sonra yemek yemeye başlayacak ve rutin yaşamına dönecektir.

Bu dönemde bölgede olası bir ödeme bağlı şişkinlik, kızarıklık, iltihap vb. bir durum söz konusu olduğunda vakit geçirmeden Hekime danışılmalıdır.

Kısırlaştırma Operasyonu Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar:

Operasyon sırasında gerekli sterilizasyona, uygun malzeme kullanımına ve operasyon sonrasında düzenli antibiyotik uygulamasına ve serum tedavisine dikkat edildiği sürece oluşabilecek komplikasyonlar yok denilecek kadar azdır.

Ancak, operasyon sonrasında aşırı ve uygunsuz egzersizlerden kaçınılmalıdır. Mutlaka hastaya WinPet uygulanarak dikişler korunmalıdır. Aksi halde eventrasyon (dikişlerin açılması ve iç organların dışarı çıkması) şekillenebilir.

Operasyon sonrasında değişen hormon metabolizmasına bağlı olarak kilo almaya eğilim söz konusu olabileceğinden, kısırlaştırılan hastanın beslenmesi yeniden düzenlenmelidir.

Bazı hastalarda istisna olarak, operasyona karşı bir tepki gelişmekte ve bazen 7-10 gün süren yüksek ateş ve yemek yememe şekillenmektedir. Fakat bu oran % 1 – % 2 dir.

‘Kısırlaştırma Operasyonları Karşılaştırması’ makalemizi okumak için tıklayınız.

Ayrıca;

 Youtube hesabımızı https://www.youtube.com/@winpet6996 ve Instagram hesabımızı https://www.instagram.com/winpetmedikal/ takip edebilirsiniz. 

Disi Kedi ve Kopeklerin Kisirlastirilmasi

Kategoriler

Diğer Yazılar

16- KISIRLAŞTIRMA OPERASYONLARI KARŞILAŞTIRMASI
16- KISIRLAŞTIRMA OPERASYONLARI KARŞILAŞTIRMASI

Kısırlaştırma OperasyonlarıKısırlaştırma operasyon...

15- KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ OPERASYONU ÖNCESİ ve SONRASI
15- KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ OPERASYONU ÖNCESİ ve SONRASI

Meme Tümörü Tedavisi Meme tümörü tedavisinde; kemo...

14- KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ
14- KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ

Kedi ve Köpeklerde Meme Tümörü Nedenleri ve Belirt...

13- KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ
13- KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ

Kedilerde ve köpeklerde bağırsak düğümlenmesi PET'...

12- KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE EXTREMİTE - BACAK AMPUTASYONU
12- KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE EXTREMİTE - BACAK AMPUTASYONU

Kedilerde ve Köpeklerde ExtremiteKedilerde ve köpe...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x