DİYAFRAGMA FITIĞI (Hernia Diaphragmatica)

DİYAFRAGMA FITIĞI (Hernia Diaphragmatica)

Operasyonun Yapılış Amacı

Kazalar, yüksekten düşmeler, darbeler veya doğmasal nedenler sonucu Diyafram olarak isimlendirilen; karın boşluğu ile göğüs boşluğunu birbirinden ayıran zarda meydana gelen yırtıklar nedeniyle, karın boşluğu organlarının göğüs boşluğu içine girmesi sonucu oluşan problem, diyafragma fıtığı olarak adlandırılır.

Hasta nefes almada güçlük çeker ve çok sık nefesler alarak solunum yapmaya çalışır. Fıtıklaşan organlar genellikle karaciğer, mide, barsaklar veya omentumdur. Bazen hemen hemen tüm bu organlar birden göğüs boşluğuna dolarlar ve hastada farklı farklı problemlere neden olurlar. Özellikle karaciğerin fıtıklaştığı durumlarda hastanın yaşamı ciddi tehdit altındadır. Ayrıca olayın geç farkedildiği vakalarda yapışmalar olacağı için hastanın operasyona alınabilmesi ihtimalide azalacaktır.

Operasyon göğüs ve karın boşluğunu ayıran bu duvarın onarılması ve iç organları tekrar yerine yerleştirilmesi amacını taşır.

Ancak bazı durumlarda (örneğin doğmasal diyafragma fıtıklarında veya olayın üzerinden uzun zaman geçmiş ve yapışmaların olduğu durumlarda) operasyon yapmak pek mümkün olmayabilir. Bu tür durumlarda hastanın yaşamını tehlikeye sokacak bir gelişme olmadığı sürece hastayı kontrol altında tutmak ve gelişmelere göre davranmak daha yararlıdır.

Hastalık kedilere oldukca sıklıkla yaşanılan bir durumdur.

Operasyon Öncesi Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Bu tür vakalarda eğer mümkünse bir kaç gün bekleyip hastanın genel durumu düzeltildikten sonra operasyon yapılır. Bu arada hasta genel kontrolden geçirilir. Ancak özellikle trafik kazaları veya yüksekten düşmeler sonucu şekillenen diyafragma fıtıklarında tüm bunlara vakit kalmadan acil operasyon yapılması gerekebilir.

Hasta acil operasyona alınmamış ve bir kaç gün sonrası için gün verilmişse, o güne kadar verilen tedavi çok düzenli olarak takip edilmelidir.

Acil operasyon yapılacak vakalarda hastanın; hastalık ve operasyon açısından geçmişi ile ilgili bilinen her şey hekime anlatılmalıdır. Olayın aciliyeti nedeniyle farklı bir hekimle görüşülmek zorunda kalındıysa; hastanın hekimiyle konsültasyon yapılması doğru olur.

Eğer operasyon acil değil ve randevulu ise hastaya; operasyondan önceki 12-24 saat içinde yiyecek verilmemelidir. Bu anestezik madde alacak olan hastanın daha rahat bir operasyon geçirmesini sağlayacaktır.

Operasyon Tekniği

Operasyon için sakinleştirici uygulanan hastanın hazırlık odasında sterilizasyon işlemleri yapılır. Bu amaçla öncelikle göğüs ve karın bölgesindeki kıllar yeteri miktarda traş edilerek uzaklaştırılır ve lokal olarak antiseptik bir solüsyon ile bölgenin dezenfeksiyonu sağlanır. Daha sonra bölge steril örtü ile sınırlanarak cerrahi müdahaleye hazır hale getirilir.

Bu operasyonda hastanın özel solunum cihazına bağlanması ve solunumun bu cihazla kontrol edilmesi gerekir. Aksi takdirde operasyonun yapılması mümkün değildir ve hastanın yaşama şansı yoktur. Operasyon için karın boşluğu göğüs kafesine en yakın noktadan açılır. Göğüs boşluğuna fıtıklaşan organlar (karaciğer, mide, bağırsak gibi) dışarı çıkarılarak normal konumlarına yerleştirilir. Eğer yapışmalar varsa bunlar çok dikkatli olarak ayrılmalıdır. Daha sonra daiyafragma denilen ayırıcı zar dikilerek kapatılır. En son kaslar ve deri kapatılarak operasyon bitirilir.

Operasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Operasyondan sonra yapılan antibiyotik uygulaması hekimin önerdiği süre ve dozda uygulanmalıdır. Hastanın yarayı yalayarak tahrişini ve dikişlere zarar vermesini önlemek amacı ile mutlaka, WinPet giydirilmelidir. Gerektiği durumlarda ağrı kesiciler kullanılabilir.

Operasyon sonrasında çeşitli nedenlerle dikişlerin zarar görmesi olasılığı göz önünde bulundurulmalı ve risk oluşturabilecek atlama zıplama gibi ani hareketler mümkün olabildiği kadar engellenmelidir. WinPet kullanılan hastalarda bu risk minimuma indirgenmiştir.

Tam iyileşme yaklaşık 10-12 gün içerisinde tamamlanır ve dikişler alınabilir.

Operasyon Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar

Nadiren de olsa ani hareketler sonucu tekrar fıtıklaşma oluşabilir. Bu sebepten iyileşme sürecinde hastadan WinPet kesinlikle çıkartılmamalıdır.

Operasyon oldukça kritik operasyonlar gurubundadır. Hastanın operasyon sırasında veya operasyon sonrasındaki 48 saatlik süreçte ex olma riski vardır. Bu nedenle sıkı kontrol altında tutulmalıdır.

Operasyon bölgesindeki dikişleri WinPet takılmaması halinde hastanın dişleri ile açma riski olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle operasyon sonrasında mutlaka WinPet kullanılmalıdır.

Kategoriler

Diğer Yazılar

KISIRLAŞTIRMA OPERASYONLARI KARŞILAŞTIRMASI
KISIRLAŞTIRMA OPERASYONLARI KARŞILAŞTIRMASI

Kısırlaştırma operasyonları söz konusu olduğunda P...

KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ OPERASYONU ÖNCESİ VE SONRASI
KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ OPERASYONU ÖNCESİ VE SONRASI

  Meme Tümörü Tedavisi Tedavide; kemoterapi, rad...

KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ
KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ

Kedi ve Köpeklerde Meme Tümörlerinin Nedenleri ...

KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ
KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ

Operasyonun Yapılış Amacı Bağırsağın bir bölümünü...

KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE EXTREMİTE - BACAK AMPUTASYONU
KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE EXTREMİTE - BACAK AMPUTASYONU

Operasyonun Yapılış Amacı Bacak amputasyonları çe...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x