KARIN FITIĞI (Hernia Abdominalis)

KARIN FITIĞI (Hernia Abdominalis)

Operasyonun Yapılış Amacı:

Trafik kazaları, başka hayvan saldırıları, yüksekten düşmeler, karın bölgesindeki küt travmalar ve doğmasal sebepler sonucu karın kaslarında meydana gelen yırtıklar nedeniyle iç organların karın boşluğundan dışarı çıkarak, deri altındaki fıtık kesesi içine yerleşmesi durumu karın fıtığı olarak adlandırılır.

Karın boşluğundan dışarı çıkan organlar, deri altına yerleşir ve burada değişik hacimlerde, yumuşak, basınca içeri giden, ağrısız şişkinliklere neden olur. Bu şişkinlik olaya müdahalede gecikildiğinde artma eğilimindedir. Hastanın hayati riski yoktur. Ancak, sorun ertelendiği taktir de fıtık kesesi deliğinin daralmasına bağlı boğulma ve fıtıklaşan organların keseye yapışarak nekrozlaşma riski her zaman vardır.

Operasyon bu şişkinliğin giderilmesi ve iç organların yerine yerleştirilerek kasların onarılması amacını taşır. Olayın tedavisinde operasyondan başka çare yoktur.

Operasyon Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Karın fıtığı olgularında; eğer mümkünse bir kaç gün bekleyip hastanın genel durumu kontrol edilip sorun var ise düzeltildikten sonra operasyon yapılır. Bu arada hastanın operasyona uygun olup olmadığının kontrolü açısından genel tetkikler yapılır. Ancak, acil durumlarda özellikle trafik kazaları, yüksekten düşmeler veya kavgalar sonucu şekillenen karın fıtıklarında iç kanama riski de göz önünde tutularak acil müdahaleler gerekebilir.

Hasta acil operasyona alınmamış ve bir kaç gün sonrası için gün verilmişse, uygulanması istenen tedavi düzenli olarak takip edilmelidir.

Acil operasyon yapılacak vakalarda hastanın hastalık ve operasyon açısından geçmişi ile ilgili bilgiler mutlaka Hekim ile paylaşılmalıdır. Acil durumlar karşısında farklı bir Hekime gitmek zorunda kaldıysanız hastanızın Hekimiyle gerekirse görüşülmeli ve ondan hasta hakkında bilgi alınmalıdır.

Fıtık vakaları ihmale gelecek olgular değildir. Bu nedenle olayı fark ettiğiniz anda Veteriner Hekimi ile görüşülmelidir.

Eğer operasyon acil değil de randevulu ise hastaya operasyondan önceki 12-24 saat içinde yiyecek-içecek verilmemelidir. Bu durum anestezi alacak olan hastanın daha rahat bir operasyon geçirmesini sağlayacaktır

Operasyon Tekniği:

Operasyon için sakinleştirici uygulanan hastanın hazırlık odasında sterilizasyon işlemleri yapılır. Bu amaçla öncelikle fıtık bölgesindeki kıllar tıraş edilerek uzaklaştırılır ve lokal olarak antiseptik bir solüsyon ile bölgenin dezenfeksiyonu sağlanır. Bu işlemlerden sonra operasyon odasına alınan hastaya hekimin tercih ettiği anestezi şekli uygulanır. Daha sonra bölge steril örtü ile sınırlanarak cerrahi müdahaleye hazır hale getirilir.

Karın fıtığı operasyonlarında spesifik bir operasyon bölgesi yoktur ve fıtık şişkinliği nerdeyse operasyonda oradan yapılır. Deri ensizyonu yapıldıktan sonra fıtık kesesi oldukça dikkatli kesilmelidir. Öyle ki, şayet yapışma var ise fıtıklaşan organın patlatılmasına bağlı komplikasyonlar gelişebilir. Sorunsuz şekilde fıtık kesesi açıldıktan sonra fıtığı oluşturan organla karşılaşılır. Fıtıklaşan organ yerine yerleştirilir ve içerde başka hasar veya kanama olup olmadığı kontrol edilir. Şayet başka problemler yok ise operasyon bölgesi dikiş atılarak kapatılır.

Operasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Operasyondan sonra yapılan antibiyotik uygulaması hekimin önerdiği süre ve dozda olmalıdır. Operasyon sonrasında hasta yalamak ve dişlemek suretiyle ameliyat bölgesine zarar vereceğinden mutlaka WinPet kullanılmalıdır. Risk oluşturabilecek atlama zıplama gibi ani hareketler engellenmelidir. Gerektiği durumlarda ağrı kesiciler kullanılabilir.
Karın fıtığı operasyonlarından sonra özellikle de büyük fıtıklarda; yani kasların fazla yırtıldığı durumlarda çok daha dikkatli olmalı ve Winpet’in vücudu sıkı kavradığından emin olunmalıdır. Bazı durumlarda Winpet’in altından da operasyon bölgesine tamponda koymak gerekebilir.

Kaza ve travmalara bağlı fıtıklaşmalarda; iç organların durumu ve ameliyat hakkında hekiminizden alacağınız bilgiler ileride karşılaşabileceğiniz sorunlar hakkında size fikir verecektir.

Küt travmalara bağlı olarak şekillenen fıtıklarda; bölgede deri de ağır hasar gördüğü için operasyon sonrasında bölge de morarmalar ve deri döküntüleri görülebilir. Bunun operasyonla bir ilgisi yoktur.

Şayet deri hasarı yoksa tam iyileşme yaklaşık 10-12 gün içerisinde tamamlanır ve dikişler alınabilir.

Bu dönemde bölgede olası bir ödeme bağlı şişkinlik, kızarıklık, iltihap vb. bir durum söz konusu olduğunda vakit geçirmeden hekime müracaat edilmelidir.

Operasyon Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar:

Operasyon sırasında gerekli sterilizasyona, uygun malzeme kullanımına ve operasyon sonrasında düzenli antibiyotik uygulamasına dikkat edilse bile fıtığın oluşum şekline ve büyüklüğüne bağlı olarak bir takım komplikasyonlar oluşabilir.

Bunlar genellikle; operasyon bölgesinde ödem oluşumu, derinin hasar gördüğü durumlarda ciddi morarmalar ve bunu takiben deride dökülmeler, karın içinde oluşan hasara bağlı olarak iç organlarda yapışmalar, nadiren de olsa peritonit ve buna bağlı olarak septisemi (kan zehirlenmesi) şekillenebilir.

Ayrıca, operasyon sonrasında aşırı ve uygunsuz egzersizlerden kaçınılmalı ve dikişler korunmalıdır. WinPet iyileşme süreci boyunca hastadan çıkartılmamalıdır. Aksi halde eventrasyon (dikişlerin açılması ve iç organların dışarı çıkması) şekillenebilir.

Kategoriler

Diğer Yazılar

KISIRLAŞTIRMA OPERASYONLARI KARŞILAŞTIRMASI
KISIRLAŞTIRMA OPERASYONLARI KARŞILAŞTIRMASI

Kısırlaştırma operasyonları söz konusu olduğunda P...

KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ OPERASYONU ÖNCESİ VE SONRASI
KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ OPERASYONU ÖNCESİ VE SONRASI

  Meme Tümörü Tedavisi Tedavide; kemoterapi, rad...

KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ
KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ

Kedi ve Köpeklerde Meme Tümörlerinin Nedenleri ...

KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ
KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ

Operasyonun Yapılış Amacı Bağırsağın bir bölümünü...

KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE EXTREMİTE - BACAK AMPUTASYONU
KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE EXTREMİTE - BACAK AMPUTASYONU

Operasyonun Yapılış Amacı Bacak amputasyonları çe...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x