KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ

KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ

Kedi-köpeklerde meme bezleri dört çift olarak karın çizgisinin her iki tarafına yerleşmiştir. Yavrularda ve gençlerde aktif değildir. Dişilerde ergenlik ve çiftleşmeyle birlikte hormonların da etkisiyle büyümeye başlarlar. Doğum sonrasında yavruların besin ihtiyacı olan anne sütünü karşılayabilmek için gebelik süresince hazırlanırlar.

Doğumdan sonra aktif hale geçerek süt salgılamaya başlarlar. Meme bezleri, lohusalık ve emzirme döneminde yoğun hormonal baskı altındadır. Yavruların ek gıdalara geçmesi ile birlikte, meme bezlerindeki süte çok ihtiyaç kalmayacaktır. Ancak, salgılandığı halde memeden atılamayan süt salgısının, meme içinde kalması bir takım riskleri de beraberinde getirecektir. Burada kalan süt çoğu zaman patojen mikroorganizmalar tarafından parçalanmakta ve bölgesel enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Mastitis olarak da adlandırılan bu duruma karşı, bölgesel lenf yumruları şişmektedir. Genelde soğuk apse ve kist olarak karşımıza çıkan bu durum, çoğu zaman da meme tümörlerinin sebepleri arasındadır.

Ancak, meme tümörlerinin sebepleri, oluşumları ve dokuları farklıdır. Meme bezlerinde görülen şişkinlikler her zaman meme tümörü olarak düşünülmemelidir.

Meme tümörlerinde yapıcı sebepler bilinmemekle birlikte, dişi cinsiyet hormonlarının etkili olduğu düşünülmektedir. Tümör oluşumuna, üreme ile ilgili diğer organlara göre meme dokusu 5 kat daha duyarlıdır. Köpeklerde, deri tümörlerinden sonra en sık görülen tümör tipidir.5-10 yaş arası dişi köpekler hastalığa daha yatkındır. Kedi ve köpeklerde meme tümörleri tek bir meme lobunda olabileceği gibi bütün meme loblarında da aynı anda görülebilmektedir.

Meme tümörleri, doğrudan meme bezinde başlayan veya metastaz (yayılma) yoluyla primer tümör odağından meme dokusuna yayılabilen tümörlerdir. İyi veya kötü huylu olmak üzere iki farklı formda görülür. Köpek ve kedilerde sıklıkla rastlanır.

İyi huylu tümörler (Benign veya hyperplazi), yayılma eğiliminde değildir. Ülserasyon yoktur, deri altında hareketlidir ve yavaş büyüme ile karekterizedir. Sınırları düzgün ve belirgindir.

Kötü huylu tümörler (Malign) de ise; büyüme hızı ve karekterine göre metastaz yaparak vücudun diğer organlarına yayılabilirler. İnguinal meme loblarında meme tümörleri daha sık görülür. Diğer meme loblarına oranla maling olma ihtimalleri de daha yüksektir. Bu durumun sebebi olarak; bu meme bezlerindeki süt salgısı süresinin daha uzun ve ağır olması gösterilmektedir. Malign tümörler lenf sıvısı ve kan yol ile vücuttaki diğer lenf düğümlerine de metastaz yapabilir. Malig tümörler; ülserasyonludur, sınırları belirsizdir, yangılı bir yapıdadır, renk değişimleri görülebilir, deri altında hareketsizdir ve deriye yapışık durumdadır.

Kedi ve Köpeklerde Meme Tümörü Sebepleri ve Belirtileri makalesini buradan okuyabilirsiniz.

 

Kategoriler

Diğer Yazılar

KISIRLAŞTIRMA OPERASYONLARI KARŞILAŞTIRMASI
KISIRLAŞTIRMA OPERASYONLARI KARŞILAŞTIRMASI

Kısırlaştırma operasyonları söz konusu olduğunda P...

KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ OPERASYONU ÖNCESİ VE SONRASI
KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ OPERASYONU ÖNCESİ VE SONRASI

  Meme Tümörü Tedavisi Tedavide; kemoterapi, rad...

KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ
KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ

Kedi ve Köpeklerde Meme Tümörlerinin Nedenleri ...

KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ
KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ

Operasyonun Yapılış Amacı Bağırsağın bir bölümünü...

KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE EXTREMİTE - BACAK AMPUTASYONU
KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE EXTREMİTE - BACAK AMPUTASYONU

Operasyonun Yapılış Amacı Bacak amputasyonları çe...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x