Kısırlaştırma Sonrası Bakım
Kısırlaştırma sonrası bakım hataların postop süreci daha konforlu ve güvenli atlatması için önemlidir. Kısırlaştırma Operasyonu sonrasında hasta; ağrılar ve mide bulantıları ile anesteziden uyanacaktır. Kendini savunmasız, yorgun-bitkin, ürkek ve tedirgin hissedecektir. Bu gayet normaldir. Kedilerin bu durumu atlatmaları, köpeklere göre biraz daha uzundur. Köpekler genelde 24 saatin sonunda normal hayatlarına dönseler de; kedilerde bu süre çoğu zaman 48 saate kadar uzamaktadır. Hastanın süreci daha rahat atlatması için, kendini güvende hissetmesi gerekir. Bu dönemde ilgisizlik kadar aşırı ilgi de hastayı rahatsız eder. Hasta, kendi haline bırakılmalı ve uzaktan gözlenmelidir. Hastanın bulunduğu ortamın loş ışıklı, oda ısısında ve havadar olması anestezinin olumsuz etkilerini azaltacaktır.
Operasyon sonrasında hastanın hemen beslenmeye çalışılması doğru değildir. 6-12 saat içinde yiyecek-içecek verilmesi kusma refleksini uyaracağı gibi; bilincin yeterince açık olmaması sebebiyle gıdaların ve içeceklerin akciğerlere kaçma riskini de ortaya çıkartacaktır. 18-24 saatlik sürede kusmalar normal kabul edilmektedir. 12 saatin sonunda hastaya günlük yiyeceğinin üçte biri kadarının verilmesi sorun teşkil etmez. İştahın açılmasına bağlı olarak beslenmenin kademeli olarak artırılmasında bir sorun yoktur. 48 saatin sonunda, yeme-içmenin normale dönmesi beklenmektedir. Şayet, 48 saat geçmesine rağmen hala iştah açılmamış ve hastada genel durum düzelmemişse; hekim ile irtibata geçilmelidir.
Yara bölgesinin etrafında bir miktar şişkinlik ve morluk olması normaldir. Bu durum ilerleyen zamanda kaybolacaktır. Ancak yara hattından kan gelmesi, ilerleyen günlerde aşırı şişlik, ağrı ve akıntı normal kabul edilmemektedir. Yaranın sürekli kuru olması beklenmekte ve istenmektedir. Birçok hasta anesteziden uyandıktan sonra içgüdüsel olarak yarayı yalamak ve yara ile oynamak isteyecektir. Erkek hastalarda ve laparaskopik cerrahi ile kısırlaştırılan dişilerde bu durum çok sorun olmasa da klasik yöntem ile overohisteroktomie operasyonu yapılan hastalarda tedbir alınmalıdır. Bunun için halen yaygın olarak kullanılan yöntem Elizabeth Yakalığı’dır.
Ancak; ağır bir travma yaşayan ve kendini tedirgin, güvensiz, yorgun hisseden; yeterince beslenmeyen ve bu sebepten vücut direnci kırılan hastanın bir de Elizabeth Yakalığının stresini yaşaması; hastanın normal hayatına dönmesini ve mobilize olmasını zorlaştırmaktadır. Hastanın Elizabeth Yakalığına alışması ve normal hayatına dönmesi çoğu zaman 72 saati geçmektedir. Bu süreç hasta kadar hasta sahipleri içinde sıkıntılıdır.
WinPet Yara Koruyucu Korse
Kısırlaştırma sonrası bakım da kullanılabilecek en modern yöntem; WinPet Yara Koruyucu Korse‘dir. WinPet hastanın yaraya ulaşarak zarar vermesini kati olarak önleyeceği gibi; hastanın diğer ilkel yöntemlerde yaşadığı kadar da stres oluşturmayacaktır. WinPet kullanılan hastalar en geç 48 saat sonunda normal hayatlarına dönerler. Ancak; kedilerde bacakların kırılarak yürünmesi (Timsah Yürüyüşü) ya da yanal yürüme (Yengeç Yürüyüşü) normal kabul edilmelidir. Şayet 48 saatin sonunda halen hastanın genel durumunun düzelmemesi, aşırı halsizlik, kusma, idrar yapamama, yorgunluk ve bitkinlik hali var ise bu durum farklı komplikasyonların habercisi olabilir. Böyle hastalarda destekleyici tedavi gerekebilmektedir. Uzun süre su içmeyen Petler de böbrek fonksiyonları ile ilgili sorunların ortaya çıkacağı unutulmamalıdır. Bu durumda mutlaka Hekim ile irtibat kurulmalı ve hasta kontrol ettirilmelidir.
Operasyon sonrası iyileşme sürecinde yaşanması muhtemel diğer bir sorun ise; aşırı hareket ve zıplayıp-hoplamalara bağlı fıtıklaşma riskidir. WinPet Yara Koruyucu Korse klasik yöntemlerin dışında, operasyon bölgesini bir bandaj gibi de destekler. Bunun yanı sıra; özellikle kedilerde sağladığı sakinlik ve dinginlik ile hastanın aşırı hareketlerini önlemekte ve fıtıklaşma riskini de ortadan kaldırmaktadır.
Operasyon sonrasında, hekim tarafından verilen bir reçete ve beslenme protokolü vardır. Mümkün olduğunca bunun dışına çıkılmamalı ve hekim tavsiyesi dışında ilaç kullanılmamalıdır. Yine reçete edilen, antibiyotiklerin süresine ve dozuna özen gösterilmelidir. WinPet’in medikal bir ürün olduğu ve Hekim tavsiyesi ile giydirilip-çıkartılması gerektiği unutulmamalıdır.
Yaranın günde birkaç kez uygun bir antiseptik yada antibiyotik solüsyon (tercihan Rifamisin etken maddeli) ilaçlar ile pansuman edilmesi; hem bölgesel enfeksiyon riskini önleyecek hem de yara iyileşme sürecinin takip edilmesini sağlayacaktır.
Operasyon sonrasında, yaranın yalanmasının dışında pansumanların aksatılması ve çevreyle temas etmesi sebebiyle enfekte olması da mümkündür. WinPet Yara Koruyucu Korse yarayı fiziki dış etkenlerden de koruyarak enfeksiyon riskini önleyecektir. Ancak, pansumanların düzenli yapılması kısa süreli iyileşme açısından önemlidir.
Herhangi bir komplikasyonun gelişmemesi durumunda, yara iyileşmesi 8-10 günde tamamlanır. Bu süre sonunda dikişler alınabilir. Fakat, dikişlerin alınmasından sonra da birkaç gün hastanın WinPet’i giymesi yarada skatrizan dokunun oluşmaması adına tavsiye edilmektedir. İyileşme sürecinde, yaranın su ve sıvı temasından uzak tutulmasına özellikle dikkat edilmelidir.
Kısırlaştırılan petler de hormonal dengenin değişmesi ve hareketlerin kısmen ağırlaşmasına bağlı olarak; hızlı bir kilo alma sürecinin başlayacağı ve bu durumun obezite ile sonlanacağı unutulmamalıdır. Bu sebepten, kısırlaştırılan Petlere kalori seviyeleri düşük kısırlaştırılmış kedi-köpek mamalarının verilmesi onların daha uzun ve sağlıklı bir hayat sürmeleri için önemlidir.
Kısırlaştırma Operasyonunun Avantajı ve Dezavantajları ve ‘Kedilerde ve Köpeklerde Sezaryen Sonrası Bakım’ adlı makalelerimizi de okumanızı tavsiye ederiz.
Ayrıca; Youtube hesabımız https://www.youtube.com/@winpet6996
Instagram hesabımızı https://www.instagram.com/winpetmedikal/ takip ederek güncel bilgi ve fotoğraflardan haberdar olabilirsiniz.