11- KEDİ VE KÖPEKLERDE MİDE OPERASYONU (Gastrotomi)

11- KEDİ VE KÖPEKLERDE MİDE OPERASYONU (Gastrotomi)

Kedi ve Köpeklerde Mide Operasyonu (Gastrotomi)

Kedi ve köpeklerde mide operasyonu diğer adıyla gastrotomi çok sık karşılaşılan bir operasyon değildir. 

Kedi ve Köpeklerde Mide Operasyonunun Yapılış Amacı

Kedi ve köpeklerde nadir olarak karşılaşılan mide de yabancı cisim olgularında yutulan cismin mideden çıkarılması amacıyla gastrotomi yapılır.Köpek ve kedilerde yabancı cisimlere

bağlı tıkanmalar genellikle bağırsaklarda şekillendiğinden mideye yapılan müdahaleler nadirdir.Bu tür tıkanmalara özellikle Siyam ırkı kedilerde sıklıkla rastlanır.

Genellikle plastik kapaklar, oyuncak parçaları, naylon çorap veya ip, küçük top benzeri batmayan yabancı cisimler kediler tarafından oyun oynama sırasında yutulabilir. Bunun yanısıra küçük kemik parçaları, balık kılçıkları olta iğneleri v.b.de çeşitli şekillerde yutularak mide ye zarar verirler. Bu cisimlerin bir kısmı kusma ile dışarı atılabilir. Bazen de sindirim sistemine geçerek eğer tıkanmaya neden olmazlarsa dışkılama yolu ile dışarı atılırlar. Ancak kusma veya dışkı ile dışarı atılamayan büyük veya batıcı cisimler ya midede kalırlar veya bağırsaklara geçerek burada tıkanmaya sebep olurlar.

Yutulan cismin midede yarattığı iritasyon nedeniyle gastritis (mide yangısı) gelişir. Bu nedenle de şiddetli kusmalar şekillenir. Bazı durumlarda cisim midenin çıkışında tıkanmaya neden olabilir. Hasta yemeğini reddetmez yer ancak kısa süre sonra tekrar çıkarır. Tıkanmanın söz konusu olduğu durumlarda dışkılamada yoktur. Zamanla kusmalar artar, iştahsızlık, vücut ısısında artış, halsizlik gibi genel durum bozukluklarına ait belirtiler belirgin hale gelir. Bunları takiben dehidrasyon (Sıvı kaybı) şekillenmesi ile birlikte tam bir düşkünlük hali gözlenebilir.

Çoğunlukla batıcı olmayan ve tıkanmaya neden olmayan cisimler gastrit veya buna bağlı kusmalara neden olmadığı sürece tespit edilmeleri oldukça güçtür.

Midede yabancı cisim olgularında endoskopi ile yabancı cisimler çıkarılmaya çalışılabilir. Ancak tahriş edici veya batıcı cisimler geri alınırken bazen daha fazla hasar yaratabilirler. Bu nedenle bu tür olgularda operasyon ile yabancı cismi almak tercih edilen yöntem olmalıdır.

Kedi ve Köpeklerde Mide Operasyonu Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hasta sahibi tarafından PET Hayvanın bir şey yutarken görülmesi durumunda, vakit kaybedilmeden Veteriner Hekimine gidilmelidir. Eğer yutulan nesne küçük ve batıcı nitelikte değilse, hemen kusturma denenebilir. Bunun için soda veya tuz kullanılabilir. Ancak büyük veya batıcı karakterdeki cisimlerde kesinlikle kusturma denenmemelidir.

Röntgen ile yutulan cisim tespit edilmiş ise ve yutulan cismin ne olduğu tam olarak biliniyorsa hasta müşahede altında bekletilebilir. Boyut olarak mide ve bağırsaklardan geçebilecek büyüklükteki yabancı cisimlerde hasta yemeğini yiyip-içebilmesi, genel durumun bozulmaması ve aşırı kusma olmaması şartıyla 12-24 saat bekletilebilir. Ancak bu süre içinde hasta sıkı şekilde gözlenmeli ve kusma gibi bir tıkanma belirtisinin görülmesi halinde vakit kaybetmeden operasyona alınmalıdır.

Yutulan cisim iğne v.b gibi batıcı bir cisim ise müşahede ile vakit kaybedilmeden operasyon yapılmalıdır.

Eğer hastanın herhangi bir ilaç alerjisi varsa bu durum hekim ile mutlaka paylaşılmalıdır.

Kedi ve Köpeklerde Mide Operasyonu Tekniği

Operasyon için sakinleştirici uygulanan hastanın hazırlık odasında sterilizasyon işlemleri yapılır. Bu amaçla öncelikle karın bölgesindeki kıllar tıraş edilir. Sonra lokal olarak antiseptik bir solüsyon ile bölgenin dezenfeksiyonu sağlanır. Bu işlemlerden sonra operasyon odasına alınan hastaya hekimin tercih ettiği anestezi şekli uygulanır. Daha sonra bölge steril örtü ile sınırlanarak cerrahi müdahaleye hazır hale getirilir.

Operasyon için en uygun bölge linea alba adı verilen orta karın çizgisidir. Bu hat damarlaşma açısından zayıf olduğundan kanama olasılığı çok düşüktür ve mideye ulaşmakta oldukça kolay olacaktır. Mide üzerinde damarsız bir bölge seçilerek cismin çıkabileceği büyüklükte bir kesit yapılır. Cisim alındıktan sonra mide ve karın boşluğu dikilerek kapatılır.

Kedi ve Köpeklerde Mide Operasyonu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Operasyondan sonra yapılan antibiyotik uygulaması hekimin önerdiği süre ve dozda olmalıdır. Hastaya operasyon sonrası en az 48 saat sıvı veya katı hiç bir yiyecek verilmemeli ve bu sürede hastaya sıvı tedavisi uygulanmalıdır. Daha sonra ki 3-5 gün süre de sıvı gıdalar verilir ve bu sürenin sonunda normal diyete geçilir.

Operasyon sonrasında hasta yalayarak ve dişleyerek ameliyat bölgesine zarar vereceğinden mutlaka WinPet kullanılmalıdır. Risk oluşturabilecek atlama zıplama gibi ani hareketler engellenmelidir.

Tam iyileşme yaklaşık 10-12 gün içerisinde tamamlanır ve dikişler alınabilir.

Bu dönemde bölgede olası bir ödeme bağlı şişkinlik, kızarıklık, iltihap vb. bir durum söz konusu olduğunda vakit geçirmeden hekime danışılmalıdır.

Kedi ve Köpeklerde Mide Operasyon Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar

Operasyon sırasında gerekli sterilizasyona, uygun malzeme kullanımına ve operasyon sonrasında düzenli antibiyotik uygulamasına ve sıvı tedavisine dikkat edildiği sürece oluşabilecek komplikasyonlar yok denilecek kadar azdır.

Kedi ve köpeklerde meme tümörü operasyonu öncesi ve sonrası ve Kedilerde ve köpeklerde bağırsak düğümlenmesi makalelerimizi okumak isterseniz üzerlerine tıklayınız.

Ayrıca; Kedi ve Köpeklerde Mide Genişlemesi adlı makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz. 

WinPet Yara Koruyucu Korse

Ancak operasyon sonrasında aşırı ve uygunsuz egzersizlerden kaçınılmalı ve dikişler korunmalıdır. WinPet Yara Koruyucu Korse iyileşme süreci boyunca hastadan çıkartılmamalıdır. Aksi halde eventrasyon (dikişlerin açılması ve iç organların dışarı çıkması) şekillenebilir.

Ayrıca; Youtube hesabımız https://www.youtube.com/@winpet6996
Instagram hesabımızı  https://www.instagram.com/winpetmedikal/ takip ederek güncel bilgi ve fotoğraflardan haberdar olabilirsiniz.

Kedi ve kopeklerde mide operasyonu

Kategoriler

Diğer Yazılar

16- KISIRLAŞTIRMA OPERASYONLARI KARŞILAŞTIRMASI
16- KISIRLAŞTIRMA OPERASYONLARI KARŞILAŞTIRMASI

Kısırlaştırma OperasyonlarıKısırlaştırma operasyon...

15- KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ OPERASYONU ÖNCESİ ve SONRASI
15- KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ OPERASYONU ÖNCESİ ve SONRASI

Meme Tümörü Tedavisi Meme tümörü tedavisinde; kemo...

14- KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ
14- KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ

Kedi ve Köpeklerde Meme Tümörü Nedenleri ve Belirt...

13- KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ
13- KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ

Kedilerde ve köpeklerde bağırsak düğümlenmesi PET'...

12- KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE EXTREMİTE - BACAK AMPUTASYONU
12- KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE EXTREMİTE - BACAK AMPUTASYONU

Kedilerde ve Köpeklerde ExtremiteKedilerde ve köpe...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x