Keseye İnmeyen Testislerin Alınması
Keseye inmeyen testislerin alınması ‘Cryptorchidie Operasyonu’ olarak adlandırılır.
Keseye İnmeyen Testislerin Alınması Operasyonunun Yapılış Amacı
Kriptorşit, testislerden birinin veya her ikisinin scrotum denilen testis kesesine inmemesidir. Bu gibi olaylarda inmeyen testis karın boşluğu veya inguinal kanalda (kasık bölgesi) kalabilir.
Gizli testis olarak adlandırılan bu anomalinin giderilmesi amacıyla operasyon yapılır.
Köpeklerde kedilere göre daha sık görülen bir durumdur.
Yaklaşık 6-8 aylığa kadar normal kabul edilir, sonrası patolojiktir. İçeride kalan testis gelişimini tamamlayamaz ve rudimenter (küçük) olur. Genellikle klinik belirti görülmez.
İleri yaşlarda özelliklede karın boşluğunda kalan bu testis büyüyerek kistik bir yapı kazanabilir. Bu nedenle teşhis edildiği zaman mutlaka alınması gerekir.
Cryptorchidie Operasyonu Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Operasyon için uygun zamana hekim ile birlikte karar verildiğinde, hastanın genel sağlık kontrollerinin yapılması gereklidir. Bu durum hastanın genel sağlık durumunun anlaşılması ve anestezi almaya uygun olup olmadığının belirlenmesi açısından önemlidir. Bu amaçla hastanın kan değerlerine bakılmalıdır. Ultrason veya röntgen uygulamaları ile de içeride kalan testisin yerinin belirlenmesi gerekebilir.
Eğer hastanın herhangi bir ilaç alerjisi varsa bu durum hekim ile mutlaka paylaşılmalıdır.
Hastaya operasyondan önceki 12-24 saat içinde yiyecek-içecek verilmemelidir. Böylece, anestezi alacak olan hastanın daha rahat bir operasyon geçirmesini sağlayacaktır.
Cryptorchidie Operasyonu Tekniği
Operasyon için sakinleştirici uygulanan hastanın hazırlık odasında sterilizasyon işlemleri yapılır. Bu amaçla operasyon bölgesindeki kıllar tıraş edilerek uzaklaştırılır. Daha sonra lokal olarak antiseptik bir solüsyon ile bölgenin dezenfeksiyonu sağlanır. Bu işlemlerden sonra operasyon odasına alınan hastaya hekimin tercih ettiği anestezi şekli uygulanır. Operasyon bölgesi steril örtü ile sınırlanarak cerrahi müdahaleye hazır hale getirilir.
Operasyon linea alba denilen orta karın çizgisinden yapılır. Açılan karın boşluğundan, testisin bulunduğu yere ulaşılarak, funiculis spermaticus denilen sperm taşıyıcı kanallar ve kan damarlarına ligatür konulduktan sonra testis kesilerek çıkarılır. Kas ve deri dikişleri uygulanarak operasyon bölgesi kapatılır.
Cryptorchidie Operasyonu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Operasyondan sonra yapılan antibiyotik uygulaması hekimin önerdiği süre ve dozda olmalıdır. Operasyon sonrasında hasta yalamak ve dişlemek suretiyle ameliyat bölgesine zarar vereceğinden mutlaka WinPet kullanılmalıdır.Risk oluşturabilecek atlama zıplama gibi ani hareketler engellenmelidir.
Tam iyileşme yaklaşık 10-12 gün içerisinde tamamlanır ve dikişler alınabilir.
Bu dönemde bölgede olası bir ödeme bağlı şişkinlik, kızarıklık, iltihap vb. bir durum söz konusu olduğunda vakit geçirmeden hekime müracaat edilmelidir.
Cryptorchidie Operasyonu Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar
Operasyon sırasında gerekli sterilizasyona, uygun malzeme kullanımına ve operasyon sonrasında düzenli antibiyotik uygulamasına dikkat edildiği sürece testisin alınmasına bağlı olarak oluşabilecek komplikasyon yoktur.
Ancak operasyon sonrasında aşırı ve uygunsuz egzersizlerden kaçınılmalı ve dikişler korunmalıdır. WinPet iyileşme süreci boyunca hastadan çıkartılmamalıdır. Aksi halde eventrasyon (dikişlerin açılması ve iç organların dışarı çıkması) şekillenebilir.
Operasyon sonrasında (eğer diğer testis de alındıysa) değişen hormon metabolizmasına ve aktivitenin azalmasına bağlı olarak kilo almaya eğilim söz konusu olabileceğinden kastre edilen hastanın beslenmesinin yeniden düzenlenmesinde fayda vardır.
Karın Fıtığı makalemizi okumak isterseniz üzerine tıklayarak okuyabilirsiniz.
Ayrıca; Youtube hesabımızı https://www.youtube.com/@winpet6996 ve Instagram hesabımızı https://www.instagram.com/winpetmedikal/ takip edebilirsiniz.