Kanser (Tümör); kontrolsüz hücre büyümesidir. Ne yazık ki her geçen gün tüm canlılarda görülme oranı artmaktadır. Tümoral deri hastalıkları ise,kısırlaştırılmamış, yaşlı dişi köpekleri; Pointer, Golden Retriever,
Minyatür Pinscher, Dev Shnauzer, Yorkshire Terrier, Boxer gibi ırkları daha fazla etkilemektedir.
Tümöral hastalıklar direk deriden köken alarak oluşabileceği gibi, deri dokusunda yayılma gösteren, organlara ait tümörlerden de kaynaklanabilmektedir.
Tümörler iyi ya da kötü huylu olabilirler. Kötü huylu tümörler; yaş, cinsiyet, ırk, tümörün yapısı, hangi bölgede bulunduğuna göre farklılık göstermektedir. Deri tümörlerinde yaşla birlikte kötü huylu olma olasılığı 1,1 oranında artmaktadır. İştahsızlık, aşırı zayıflık, yorgunluk, hareketsizlik gibi semptomlar tümöral oluşumlara eşlik edebilmektedir.
Köpek tümörlerinin bir kısmı; deride pigment üreten farklı yapılardaki hücrelerden kaynaklanmaktadır. Koyu renk deriye sahip hayvanlarda bu tip tümörler daha yaygındır. Cerrahi tedavi ile kolaylıkla uzaklaştırılabilirler.
Deride görülen tümörler; sert kitleler şeklinde olabileceği gibi yumuşak, kitleler şeklinde de görülebilirler. Baş, boyun ve bacaklarda bulunabilir, iyi huylu olabilirler. Erişkin ve yaşlı köpeklerde alt dokulara yayılma özelliğine sahip, nükse meyilli, kötü huylu yumuşak doku tümörleri de sıklıkla görülebilir. İyi huylu tümörler içinde en çok görüleni Lipomlardır. Gövde, kalça, bacaklarda derialtı yerleşebilen bu tümörler yağ dokudan zor ayırt edilir, sarı beyaz renkli, yumuşak kitleler şeklindedir.
Köpeklerde yaygın görülen deri tümörlerinden bir diğeri mast hücre tümörleridir. Tüm köpek ırklarında görülebilirler. Bazıları cerrahi müdahale ile kolayca kürete edilerek uzaklaştırılabilir. Bir kısmı alt dokulara yayılma eğilimi gösterir, lenf düğümlerine ve vücudun başka yerlerine hızla yayılabilirler. İnce iğne aspirasyonu ile kolayca teşhis edilirler. Cerrahi olarak uzaklaştırılabileceği gibi tümörü tamamen çıkarmak mümkün değilse, radyasyon tedavisi de uygulanabilir. Metastaz yapmış olan kötü huylu tümörler için kemoterapötik ajanlardan yararlanılabilir. Ancak tedavi mutlaka veteriner hekim kontrolünde yapılmalıdır.
6-10 yaş köpeklerde görülebilen skuamöz hücreli karsinom; gövde, bacaklar, parmaklar ve yüzde ülseratif ve çoğalmaya meyilli lezyonlar şeklindedir. Cerrahi olarak uzaklaştırılması mümkündür. Bu tümörlerde Fotodinamik tedavi ve kemoterapötiklerin kullanımı etkili olabilmektedir. Deride görülen bir diğer tümör ise hemangiosarkomlardır. Morluğa benzer oluşumlar şeklinde görülen, damardan köken alan bu tümörler erken teşhislerinde doğru cerrahi yaklaşımla yüksek oranda tam olarak iyileşebilmektedir.
Deride gördüğümüz küçük kitleler bazen düşünemeyeceğimiz boyutlarda hayati tehlikeye sebep olabilmektedir. Ciltteki değişimleri göz ardı etmeyip, bir an önce Veteriner Hekime başvurmak hayat kurtarıcı olabilmektedir. Kitleden alınacak bir örneğin incelenmesiyle teşhisin hekimler ve patologlar tarafından doğrulanması, kanser gelişiminin önlenmesi ve yayılmasının engellenmesi açısından oldukça önemlidir. Erken teşhis Pet’inizin hayatını kurtarır!