Kedi ve Köpeklerde Meme Tümörlerinin Nedenleri
- Cinsiyet: Dişi Pet’ler erkeklere oranla meme tümörlerine çok daha yatkındır.
- Kalıtsal Faktörler: Aile geçmişinde kanser öyküsü olan kişilerin hastalığa duyarlılığı ve yatkınlığı bilinen bir gerçektir. Aynı şekilde PET’lerde de kanserin genetik tabanı vardır.
- Irklar: Yapılan araştırmalar, küçük ırk köpeklerin büyük ırklara oranla hastalığa daha yatkın olduğunu göstermektedir. Ayrıca, Siyam ırkı kediler, diğer kedi ırklarına oranla hastalığa daha duyarlıdır.
- İlaçlar: Uzun süren hormonlu ilaç tedavilerinin ve gebelik kontrolünde kullanılan sentetik hormonların, meme tümörlerinin oluşmasına sebep olduğu düşünülmektedir.
- Endokrin Sistem Bozuklukları: Hormonel bozukluklar, ovaryum kistleri, yalancı gebelikler v.b. uzun süre hormon metabolizmasını baskı altında tuttuğu için meme tümörlerine sebep olmaktadır.
- Memede Süt Kalması: Doğum sonrasında yavruların çeşitli sebeplerden anneden yeterince beslenememeleri (yavruların ölümü, anneden erken ayrılmaları vb.) sebebiyle, memede süt kalması da bölgesel lenf yumrularında şişkinliklere ve meme dokusu içinde istenmeyen kistik oluşumlara sebep olmaktadır. Bu dokular zamanla tümöral oluşumlara dönüşebilmektedir.
- Stres: Her ne kadar ispatlanamasa da, doğum süreci ve sonrasında annenin yaşayacağı stresin hormonal dengesizliklere sebep olacağı ve bu durumun meme tümörlerini tetiklediği yönünde görüşler vardır.
- Beslenme Bozuklukları: Yetersiz ve dengesiz beslenmenin yanı sıra, aşırı beslenmede, meme tümörlerinin sebepleri arasındadır. Meme tümörleri zayıf PET’lerde olduğu kadar kilolu ve obez PET’lerde de yoğun olarak görülmektedir.
Meme Tümörü Hastalığı Belirtileri
Mastitisler, apseler, lipomlar ve kistik oluşumlar meme tümörleri ile karışabileceği gibi lenf yumrularındaki enfeksiyonlara bağlı büyümeler de meme tümörleri ile karıştırılabilir. Mastitlerde ve apselerde meme dokusunda kızarıklık, şişkinlik ve bununla beraber çoğu zaman genel durum bozulması görülür. Meme başından iltihaplı ve kanlı bir akıntı gelir. Bölgesel lenf yumruları şişmiştir. Hastada septisemie tablosu gelişmiştir. Bu durum güçlü antibiyotikler ve yangı gidericiler kullanılarak baskı altına alınabilir. Ancak, meme dokusunda oluşan kistik bağ dokunun veya soğuk apsenin yanı sıra şişen lenf yumrularının zaman içinde tümörleşebileceği ve sorun olacağı unutulmamalıdır.
Malign meme tümörlerinde de; klinik belirti olarak, iştahsızlık, halsizlik, ağrı ve şişkinlik görülür. Meme dokusuyla bütünleşmiş ağrılı bir kitle tespit edilir. Bazen bu tümörler de apseleşebilir. Bu durumda, meme başından kanlı iltihaplı akıntı gelir. Klinik muayene de bölgesel lenf yumrularının şiştiği ve misket şeklinde ve büyüklüğünde ele geldiği görülür. Bunların çapları değişik boyutlarda olabilir. Kötü huylu tümörlerde hızlı bir büyüme görülmektedir.
İyi huylu tümörler muayenede daha düzgün ve yuvarlak yapıdadır. Kötü huylu tümörler ise şekilsiz ve büyük kitleler halindedir.
Meme tümörleri hastanın yaşam kalitesini etkileyerek veya kısıtlayarak olumsuzluklara sebep olur.
Kedi ve Köpeklerde Meme Tümörü makalesi için buraya,
Meme Tümörü Operasyonu Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar makalesi için buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.