KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE EXTREMİTE – BACAK AMPUTASYONU

KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE EXTREMİTE – BACAK AMPUTASYONU

Operasyonun Yapılış Amacı

Bacak amputasyonları çeşitli nedenlere bağlı olarak ön veya arka bacakların hasar gördüğü ve tedavinin mümkün olmadığı durumlarda yapılmaktadır.

Kedi ve Köpeklerde sıklıkla karşılaşılan; trafik kazaları, kapı aralığına sıkışma, ezilme ve benzeri nedenlerle bacaklarda oluşan yaralanmalar sonucunda bacağın ileri derecede hasar görmesi veya dokuların nekrozu nedeniyle fonksiyonunu yitiren bacağın amputasyonu, hastanın sağlığına kavuşması için uygulanabilecek tek yöntemdir.

Ayrıca, omurgası hasar görmüş ve felçli hastalarda da bacakların fonksiyonunu kaybetmesine bağlı olarak sürekli sürtünmeye bağlı dekubitus yaraları ve bası nekrozu gelişen hastalarda da mecburiyet karşısında bacak amputasyonu yapılabilir.

Operasyon Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaralanmalar sebebiyle bacaklarda hasar ve gangrenin söz konusu olduğu durumlarda operasyon acil olarak yapılmalıdır.

Şayet operasyonda aciliyet yok ise; hastaya operasyon öncesinde genel sağlık kontrolleri yapılmalıdır. Bu durum, anestezi alacak hastanın hayatını riske atmamak adına önemlidir.

Eğer hastanın herhangi bir ilaç allerjisi var ise bu durum mutlaka hekim ile paylaşılmalıdır.

Hastaya operasyondan önceki 12-24 saat içinde yiyecek verilmemelidir. Bu yaklaşım anestezi alacak olan hastanın daha rahat bir operasyon geçirmesini sağlayacaktır.

Operasyon Tekniği

Operasyon için sakinleştirici uygulanan hastanın hazırlık odasında sterilizasyon işlemleri yapılır. Bu amaçla öncelikle operasyon bölgesindeki kıllar traş edilir. Daha sonra lokal olarak antiseptik bir solüsyon ile bölgenin dezenfeksiyonu sağlanır. Bu işlemlerden sonra operasyon odasına alınan hastaya hekimin tercih ettiği anestezi şekli uygulanır. Bölge steril örtü ile sınırlanarak cerrahi müdahaleye hazır hale getirilir.

Operasyon için seçilecek olan bölge bacağı gövdeye bağlayan eklem olmalıdır. Yani ön bacakta omuz eklemi, arka bacak da ise kalça eklemi yada diz eklemi amputasyon için operasyonu bölgesi olarak seçilmelidir. Kanamanın önlenmesi için gerekli tedbirler alınıp damarlar bağlandıktan sonra, eklem tüm katları ile kesilir ve nekroze olmuş extremite parçası vücuttan ayrılır. Daha sonra, deri dikişi uygulanarak yaralı bölge kapatılır ve operasyon tamamlanır.

Operasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Operasyondan sonra yapılan antibiyotik uygulaması hekimin önerdiği süre ve dozda olmalıdır.

Hasta yalayarak ve dişleyerek ameliyat bölgesine zarar verebileceği unutulmamalıdır. Mutlaka WinPet Yara Koruyucu Korse kullanılmalıdır.

WinPet’in kullanılacağı hastaya göre şekillendirilmesi önemlidir. WinPet kullanılan hastada, ampute edilen bacak oyuntusuna denk gelen kısım dikilerek kapatılmalıdır. Bu durumda operasyon bölgesinin ayrıca bandaja alınmasına gerek yoktur.

Şayet hastada WinPet kullanılmayacak ise operasyon sonrasında bölge bandajla korunmalıdır. Aksi takdirde yere oturuşlar esnasındaki sürtünmeler tahrişe veya ödeme neden olabileceği gibi dikişlerin açılması gibi komplikasyonlarda oluşabilir.

Hastaya gerektiği durumlarda ağrı kesiciler verilebilir.

Tam iyileşme yaklaşık 10-12 gün içerisinde tamamlanır ve dikişler alınabilir.

Bu dönemde bölgede olası bir ödeme bağlı şişkinlik, kızarıklık, iltihap vb. bir durum gelişir ise vakit geçirmeden Hekime danışılmalıdır.

Operasyon Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar

Operasyon sırasında gerekli sterilizasyona, uygun malzeme kullanımına ve operasyon sonrasında düzenli antibiyotik uygulamasına dikkat edildiği sürece oluşabilecek komplikasyonlar yok denilecek kadar azdır.

Ancak operasyon sonrasında dikişler korunmalıdır. WinPet Yara Koruyucu Korse iyileşme süreci boyunca hastadan çıkartılmamalıdır. Aksi taktirde, operasyon bölgesindeki dikişleri, hastanın dişleri ile veya yere sürterek açma riski olduğu unutulmamalıdır.

Aşağıdan trafik kazasında yaralanan köpekte Operasyon görüntülerini inceleyebilirsiniz;

Köpekte trafik kazasına bağlı iyileşme sürecinde WinPet Yara Koruyucu Korse kullanımı

Köpekte trafik kazasına bağlı kırık sonrası WinPet kullanımı

Yavru köpekte trafik kazasına bağlı kırık ve operasyon sonrası WinPet kullanımı

Kategoriler

Diğer Yazılar

KISIRLAŞTIRMA OPERASYONLARI KARŞILAŞTIRMASI
KISIRLAŞTIRMA OPERASYONLARI KARŞILAŞTIRMASI

Kısırlaştırma operasyonları söz konusu olduğunda P...

KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ OPERASYONU ÖNCESİ VE SONRASI
KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ OPERASYONU ÖNCESİ VE SONRASI

  Meme Tümörü Tedavisi Tedavide; kemoterapi, rad...

KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ
KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ

Kedi ve Köpeklerde Meme Tümörlerinin Nedenleri ...

KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ
KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ

Operasyonun Yapılış Amacı Bağırsağın bir bölümünü...

KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE EXTREMİTE - BACAK AMPUTASYONU
KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE EXTREMİTE - BACAK AMPUTASYONU

Operasyonun Yapılış Amacı Bacak amputasyonları çe...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x