MİDE GENİŞLEMESİ (Mide Dilatasyonu) VE MİDEDEN YABANCI CİSİM ÇIKARTILMASI

MİDE GENİŞLEMESİ (Mide Dilatasyonu) VE MİDEDEN YABANCI CİSİM ÇIKARTILMASI

Operasyonun Yapılış Amacı

Mide dilatasyonu mide de gıda, sıvı veya gaz birikimi nedeniyle şekillenen aşırı genişlemedir. Dilatasyon vakalarında operasyon midede şekillenen genişlemelerin giderilmesi,

midenin normal hacim ve konumuna getirilebilmesi amacıyla yapılır.

Kedi ve köpeklerde genellikle yabancı cisme bağlı olarak; mide çıkışında ve bağırsağın ilk bölümlerinde şekillenen tıkanmalar veya aşırı yemek yemeye bağlı olarak dilatasyon şekillenebilir. Ancak sık görülen bir durum değildir.

Tıkanmanın söz konusu olduğu durumlarda mideden geçiş tamamen veya kısmen durabilir. Başlangıçta iştah kaybolmadığından yemek yemeye devam eder. Ancak geçiş olmadığından mide de genişleme şekilleneceği gibi zamanla kusma, karın bölgesinde gerginlik, ağrı, iştahsızlık ve genel durumda bozulmalar görülebilir. Çoğu zaman tıkanma giderildiğinde mide küçülerek normal hacmine geri dönebilir. Ancak, mide de şekillenen genişleme ileri derecede olduğunda mide eski hacmine dönemeyebilir. Bu durum da oluşabilecek nüksleri önlemek amacıyla operatif olarak midenin bir kısmının alınarak küçültülmesi gerekebilir.

Operasyon Öncesi Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Mide de veya bağırsaklarda tıkanma var ise acil olarak operasyona karar verilmelidir. Midenin karın duvarına dikilmesi veya midenin küçültülmesine ihtiyaç olup olmadığına hekim operasyon sırasında midenin durumuna bakarak karar verebilir.

Tıkanma olmaksızın şekillenen mide genişlemelerinde ise operasyon için uygun zamana hekim ile birlikte karar verilmelidir. Operasyondan önce hastanın genel sağlık kontrollerinin yapılmalıdır. Bu durum, hastanın genel sağlık durumunun anlaşılması ve anestezi almaya uygun olup olmadığının belirlenmesi açısından önemlidir. Bunun için; hastanın kan değerlerine bakılması ve diğer tetkiklerinin yapılması gerekebilir.

Eğer hastanın ilaç alerjisi var ise bu durum mutlaka hekim ile paylaşılmalıdır.

Hastaya operasyondan önceki 12-24 saat içinde yiyecek-içecek verilmemelidir. Bu durum anestezi alacak hastanın daha rahat bir operasyon geçirmesini sağlayacaktır.

Operasyon Tekniği

Operasyon için sakinleştirici uygulanan hastanın hazırlık odasında sterilizasyon işlemleri yapılır. Bu amaçla öncelikle karın bölgesindeki kıllar tıraş edilerek uzaklaştırılır, daha sonra lokal olarak antiseptik bir solüsyon ile bölgenin dezenfeksiyonu sağlanır. Bu işlemlerden sonra operasyon odasına alınan kediye hekimin tercih ettiği anestezi şekli uygulanır. Daha sonra bölge steril örtü ile sınırlanarak cerrahi müdahaleye hazır hale getirilir.

Operasyon için en uygun bölge linea alba adı verilen orta karın çizgisidir. Bu hat damarlaşma açısından zayıf olduğundan kanama olasılığı çok düşüktür ve mideye ulaşmakta oldukça kolay olacaktır.

Dilatasyonun şekillenme nedenine göre operasyonda farklı teknikler uygulanılır.

Mide çıkışında veya ince bağırsağın ilk bölümlerindeki yabancı cisme bağlı bir tıkanma ve buna bağlı olarak mide dilatasyonunun söz konusu olduğu durumlarda, yabancı cismin bulunduğu bölgeden mide veya bağırsak açılarak yabancı cisim uzaklaştırılır ve geçiş sağlanarak dilatasyon giderilir. Operasyondan kısa bir süre sonra mide normal büyüklüğüne ulaşabilir. Nadir olarak bu olgularda hekim gerekli görürse mideyi karın duvarına dikebilir.

Tıkanma olmaksızın şekillenmiş dilatasyon olgularında çoğunlukla karın boşluğu açıldıktan sonra midede kese tarzında kısmi bir dilatasyon söz konusu ise bu kısım kesilerek çıkartılır ve mide dikişi uygulandıktan sonra karın boşluğu tekniğine uygun olarak kapatılır.

Ancak midede genel bir genişleme söz konusu ise mide duvarından bir bölüm kesilerek mide bir parça küçültülür ve mide karın duvarına dikilir. Daha sonra deri dikişleri uygulanır ve karın boşluğu kapatılır.

Operasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Operasyondan sonra yapılan antibiyotik uygulaması hekimin önerdiği süre ve dozda olmalıdır. Operasyondan sonrası hastaya en az 48 saat sıvı veya katı hiç bir yiyecek verilmemeli ve bu sürede hastanın genel durumu sıvı tedavisi ile desteklenmelidir. Daha sonraki 3-5 günlük sürede hasta sıvı gıdalar ile beslenmeli ve bu sürenin sonunda normal diyete geçilmelidir.

Operasyon sonrasında hasta yalayarak-dişleyerek ameliyat bölgesine zarar verebileceğinden ve fıtıklaşma riskine karşı mutlaka WinPet kullanılmalıdır. Risk oluşturabilecek atlama zıplama gibi ani hareketler engellenmelidir.

Tam iyileşme yaklaşık 10-12 gün içerisinde tamamlanır ve dikişler alınabilir.

Bu dönemde bölgede olası bir ödeme bağlı şişkinlik, kızarıklık, iltihap vb. bir durum söz konusu olduğunda vakit geçirmeden hekime danışılmalıdır.

Dilatasyona neden olan faktörler (yabancı cisim yeme, asidik mide içeriği, fazla yemek yeme gibi) göz önünde bulundurulmalı ve mümkün olduğu kadar önlenmeye çalışılmalıdır.

Nüksetme riski daima hatırlanmalı ve yiyecekler daha sık aralıklarla az miktarlarda verilmelidir. Ayrıca yemeklerden hemen sonra aşırı hareketler önlenmelidir. Çok fazla ve hızlı yenilen yemekler daima dilatasyon riski oluşturabilir.

Operasyon Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar

Operasyon sırasında gerekli sterilizasyona, uygun malzeme kullanımına ve operasyon sonrasında düzenli antibiyotik uygulamasına ve sıvı tedavisine dikkat edildiği sürece oluşabilecek komplikasyonlar yok denilecek kadar azdır.

Ancak, operasyon sonrasında aşırı ve uygunsuz egzersizlerden kaçınılmalıdır. Mutlaka hastaya WinPet takılarak dikişler korunmalıdır. Aksi halde eventrasyon (dikişlerin açılması ve iç organların dışarı çıkması) şekillenebilir.

Kategoriler

Diğer Yazılar

KISIRLAŞTIRMA OPERASYONLARI KARŞILAŞTIRMASI
KISIRLAŞTIRMA OPERASYONLARI KARŞILAŞTIRMASI

Kısırlaştırma operasyonları söz konusu olduğunda P...

KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ OPERASYONU ÖNCESİ VE SONRASI
KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ OPERASYONU ÖNCESİ VE SONRASI

  Meme Tümörü Tedavisi Tedavide; kemoterapi, rad...

KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ
KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ

Kedi ve Köpeklerde Meme Tümörlerinin Nedenleri ...

KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ
KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ

Operasyonun Yapılış Amacı Bağırsağın bir bölümünü...

KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE EXTREMİTE - BACAK AMPUTASYONU
KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE EXTREMİTE - BACAK AMPUTASYONU

Operasyonun Yapılış Amacı Bacak amputasyonları çe...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x