RAHİM İLTİHABI (Pyometra)

RAHİM İLTİHABI (Pyometra)

Operasyonun Yapılış Amacı:

Rahim İltihabı (Pyometra), rahim duvarlarının kalınlaşması ve içinde enfekte sıvı toplanmasıyla karakterize oldukça tehlikeli ve sinsi bir hastalıktır.Çok fazla belirtisi olmadığından hayvan sahibi tarafından genellikle geç ve son dönemde fark edilir. Kedi ve köpeklerde sık rastlanan bir durumdur.

Kızgınlıktan sonraki 2-5 hafta içinde ortaya çıkar. Kızgınlık döneminde rahim kendini gebeliğe hazırlar. Yüksek miktarda östrojen ve progesteron seviyesi rahmi enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakırken, açık olan rahim ağzı bakterilerin yerleşmesi için uygun bir ortam oluşturur. Kızgınlığın sonlanmasıyla rahim ağzı kapanır, içeride kalan bakterilerin üremesiyle, rahim kalınlaşmaya ve sıvıyla dolmaya başlar.

Kısırlaştırılmamış kedi ve köpeklerde yaş ilerledikçe pyometra görülme olasılığı da yükselir.

Belirtileri: Açık ve kapalı olarak 2 çeşidi vardır. Açık pyometrada, rahim ağzı açıktır ve iltihaplı sıvı dışarı sızar. Hasta, sürekli genital bölgesini yalar. Kapalı pyometrada ise sıvı tahliye olamadığından rahim içinde birikir ve rahimi oldukça şişirir. Hastalık sinsi seyrettiği için hasta sahibi genelde durumu fark etmez. Ancak, enfeksiyonun kana karışması durumunda hastalık belirtileri ortaya çıkar. Bazen de rahmin yırtılmasına bağlı olarak anaflaksi tablosu gelişebilir. Hastalarda enfeksiyonun kana karışmaya başlamasıyla birlikte; genel durum bozukluğu, ateş, halsizlik, aşırı su tüketimi, iştahsızlık ve kusma görülebilir.

Hastalığın her döneminde ultrason ile kesin teşhis koyulabilir. Kesin çözüm kısırlaştırmadır.

Erken dönemde kısırlaştırmalar hastalıktan korunmak adına önemlidir.

Operasyon Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Ultrason ile kesin teşhis koyulan hastalarda çok vakit kaybedilmeden operasyon planlanmalıdır. Ancak, genel durumu kontrol edilip sorun var ise düzeltildikten sonra operasyona karar verilmelidir. Hastada hayati risk oluşturan, ağır kapalı pyometra olgularında, rahim yırtılarak anafilaksiye sebep olabileceğinden genel duruma bakılmaksızın acil olarak operasyona karar verilebilir.

Hasta acil operasyona alınmamış ve bir kaç gün sonrası için gün verilmişse, uygulanması istenen tedavi düzenli olarak takip edilmelidir.

Acil operasyon yapılacak vakalarda hastanın, hastalık ve operasyon açısından geçmişi ile ilgili bilgiler mutlaka Hekim ile paylaşılmalıdır. Acil durumlar karşısında farklı bir Hekime gitmek zorunda kaldıysanız hastanızın Hekimiyle gerekirse görüşülmeli ve ondan hasta hakkında bilgi alınmalıdır.

Pyometra ihmale gelecek bir hastalık değildir. Bu nedenle hastalıktan şüphe ettiğiniz anda Veteriner Hekimi ile görüşülmelidir.

Eğer operasyon acil değil de randevulu ise hastaya operasyondan önceki 12-24 saat içinde yiyecek-içecek verilmemelidir. Bu durum anestezi alacak olan hastanın daha rahat bir operasyon geçirmesini sağlayacaktır

pyometra

Operasyon Tekniği:

Operasyon için sakinleştirici uygulanan hastanın hazırlık odasında sterilizasyon işlemleri yapılır. Bu amaçla öncelikle, karın bölgesindeki kıllar tıraş edilir. Sonra lokal olarak antiseptik bir solüsyon ile bölgenin dezenfeksiyonu sağlanır. Bu işlemlerden sonra operasyon odasına alınan hastaya hekimin tercih ettiği anestezi şekli uygulanır. Daha sonra bölge steril örtü ile sınırlanarak cerrahi müdahaleye hazır hale getirilir.

nin dezenfeksiyonu sağlanır. Bu işlemlerden sonra operasyon odasına alınan hastaya hekimin tercih ettiği anestezi şekli uygulanır. Daha sonra bölge steril örtü ile sınırlanarak cerrahi müdahaleye hazır hale getirilir.

Operasyon için en uygun bölge linea alba adı verilen orta karın çizgisidir. Bu hat damarlaşma açısından zayıf olduğundan kanama olasılığı çok düşüktür ve rahime ulaşmakta oldukça kolay olacaktır. Rahim üzerinde damarsız bir bölge seçilerek operasyonun yapılabileceği büyüklükte bir kesit yapılır. Rahim ve yumurtalıklar alındıktan sonra periton, kaslar ve deri dikilerek kapatılır.

Operasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Operasyondan sonra yapılan antibiyotik uygulaması hekimin önerdiği süre ve dozda olmalıdır. Operasyon sonrasında hasta yalamak ve dişlemek suretiyle ameliyat bölgesine zarar vereceğinden mutlaka WinPet kullanılmalıdır. Risk oluşturabilecek atlama zıplama gibi ani hareketler engellenmelidir. Gerektiği durumlarda ağrı kesiciler kullanılabilir.
Ensizyon hattının büyük açılması gerektiği pyometra operasyonlarından sonra fıtık riskine dikkat edilmeli ve WinPet’invücudu sıkı kavradığından emin olunmalıdır. Bazı durumlarda WinPet’in altından operasyon bölgesine tamponda koymak gerekebilir.

Tam iyileşme yaklaşık 10-12 gün içerisinde tamamlanır ve dikişler alınabilir.

Bu dönemde bölgede olası bir ödeme bağlı şişkinlik, kızarıklık, iltihap vb. bir durum söz konusu olduğunda vakit geçirmeden hekime danışılmalıdır.

Operasyon Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar:

Operasyon sırasında gerekli sterilizasyona, uygun malzeme kullanımına ve operasyon sonrasında düzenli antibiyotik uygulamasına ve sıvı tedavisine dikkat edildiği sürece oluşabilecek komplikasyonlar yok denilecek kadar azdır.

Ayrıca, operasyon sonrasında aşırı ve uygunsuz egzersizlerden kaçınılmalı ve dikişler korunmalıdır. WinPet iyileşme süreci boyunca hastadan çıkartılmamalıdır. Aksi halde eventrasyon (dikişlerin açılması ve iç organların dışarı çıkması) şekillenebilir.

Kategoriler

Diğer Yazılar

KISIRLAŞTIRMA OPERASYONLARI KARŞILAŞTIRMASI
KISIRLAŞTIRMA OPERASYONLARI KARŞILAŞTIRMASI

Kısırlaştırma operasyonları söz konusu olduğunda P...

KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ OPERASYONU ÖNCESİ VE SONRASI
KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ OPERASYONU ÖNCESİ VE SONRASI

  Meme Tümörü Tedavisi Tedavide; kemoterapi, rad...

KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ
KEDİ VE KÖPEKLERDE MEME TÜMÖRÜ NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ

Kedi ve Köpeklerde Meme Tümörlerinin Nedenleri ...

KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ
KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE BAĞIRSAK DÜĞÜMLENMESİ

Operasyonun Yapılış Amacı Bağırsağın bir bölümünü...

KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE EXTREMİTE - BACAK AMPUTASYONU
KEDİLERDE VE KÖPEKLERDE EXTREMİTE - BACAK AMPUTASYONU

Operasyonun Yapılış Amacı Bacak amputasyonları çe...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x